Ako sa stravovať pri zvýšenom cholesterole
Možno povedať, že existujú štyri druhy nebezpečenstva, ktoré najviac skracujú ľudský život: obezita, fajčenie vysoký krvný tlak a vysoká koncentrácia choleterolu v krvi.
Rozlišujeme dva druhy cholesterolu:
- „Dobrý“ cholesterol označujeme aj ako HDL (High Density Lipoproteins, teda lipoprotein s vysokou hustotou) - u mužov má dosahovať minimálne hodnoty 0,8 - 1,9 mmol/l a u žien 0,9 - 2,2 mmol/l).
- „Zlý“ cholesterol, ktorý označujeme ako LDL (Low Density Lipoproteins, teda lipoprotein s nízkou hustotou) - hraničná hodnota je 4,9 mmol/l. Čím je vyššie množstvo „zlého“ lipoproteinu, tým rýchlejšie sa upchávajú tepny a rýchlejšie sa rozvíja ateroskleróza.
V prípade, že u vás bola diagnostikovaná zvýšená hladina „zlého“ cholesterolu, je to známkou toho, že budete musieť zmeniť svoje stravovanie.
Prof. Mermerski a jeho syn odporúčajú stravu, ktorá môže pomôcť regulovať množstvo cholesterolu v krvi. Treba konzumovať fazuľu, ovos, jablká, mrkvu, olivový olej, avokádo, mandle, lieskové orechy, cesnak, cibuľu, dary mora, hlavne ryby bohaté na mastné kyseliny, ovocie a zeleninu bohaté na vitamín C, E a betakarotén, kaše s vysokým obsahom rozpustných vláknin, malé množstvo alkoholu.
Bolo zistené, že konzumácia rôznych druhov rýb (špeciálne sardiniek), bohatých na omega 3 mastné kyseliny má za následok zníženie hladiny cholesterolu. Ich ďalšou výhodou je, že ničia triglyceridy, zvyšujú množstvo tukov s vysokou hustotou, zvyšujú viskózu krvi a zabraňujú vytváraniu krvných zrazenín v cievach. Všetky tieto výhody znižujú možnosti vzniku infarktu myokardu a spomaľujú vznik aterosklerózy.
Tri strúčiky cesnaku (surové) denne znižujú cholesterol, pretože bioaktívne látky cesnaku znižujú syntézu cholesterolu v pečeni, a tým zvyšujú hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi.
Olivový olej je taktiež dobrým záchrancom, pretože súčasne:
- znižuje „zlý“ cholesterol,
- pomaly zvyšuje úroveň „dobrého“ cholesterolu tým, že zlepšuje pomer medzi „dobrým“ a „zlým“ cholesterolom,čo má veľký význam pre funkciu srdca.
Vyhýbajte sa
- znížte celkový príjem kalórií a tukov
- jedzte čo najmenej vnútorností, ktoré sú bohatým zdrojom cholesterolu a dávajte si pozor na tzv. skryté tuky v udeninác, pečive, sladkostiach
- obmedzte konzumáciu músa a jedzte iba chudé múso. Pred tepelným spracovaním ho zbavte všetkých mastných častí
Vďaka zmene svojho jedálnička uvidíte, že „dobrý“ cholesterol zvíťazí nad „zlým“ a vy sa budete cítiť oveľa lepšie.