Blahodárne účinky kuskusu na hrubé črevo

08.10.2015 11:16

Kuskus je potravina, ktorá pochádza zo severu Afriky. Táto potravina sa vyrába z prosa, pšenice alebo z jačmeňa. Kuskus je vlastne maličká cestovina, tvarovaná do guliek, podobná výzorom – ako tarhoňa. Celozrnný kuskus je samozrejme zdravší alebo skôr jednoduchšie stráviteľný a k tomu má ešte aj viac vlákniny a minerálnych látok, ako klasický „biely“ kuskus.

Kuskus obsahuje vlákninu, bielkoviny, tuk, sacharidy, vitamíny a tiež minerálne látky a svojím obsahom účinných látok podporuje trávenie a je vhodný ako hlavné jedlo (obed, večera) pri chudnutí a aj ako súčasť zdravého životného štýlu. Táto vďačná potravina sa dá pripraviť na slano a aj na sladko. Kuskus s mäsom (hydina, bravčové, hovädzie, morské plody, divina…), syrom, omáčkami, zeleninou ako šalát alebo kuskus s tvarohom, jogurtom, mliekom, kakaom, medom, čokoládou alebo s ovocím, sú tak isto chutné a používané prípravy kuskusu.

 

Čo obsahuje kuskus? 

Voda, bielkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, meď, zinok, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín B, E, K, luteín, kyselina listová a kyselina pantoténová.

 

Účinky:

  • Podporuje trávenie

  • Urýchľuje metabolizmus

  • Podporuje pravidelnú stolicu

  • Prečisťuje hrubé črevo

  • Normalizuje hladinu cukru v krvi

  • Postupné uvoľňovanie

  • Energetická hodnota vhodná aj pri chudnutí