Blahodárne účinky kuskusu na hrubé črevo
Kuskus je potravina, ktorá pochádza zo severu Afriky. Táto potravina sa vyrába z prosa, pšenice alebo z jačmeňa. Kuskus je vlastne maličká cestovina, tvarovaná do guliek, podobná výzorom – ako tarhoňa. Celozrnný kuskus je samozrejme zdravší alebo skôr jednoduchšie stráviteľný a k tomu má ešte aj viac vlákniny a minerálnych látok, ako klasický „biely“ kuskus.
Kuskus obsahuje vlákninu, bielkoviny, tuk, sacharidy, vitamíny a tiež minerálne látky a svojím obsahom účinných látok podporuje trávenie a je vhodný ako hlavné jedlo (obed, večera) pri chudnutí a aj ako súčasť zdravého životného štýlu. Táto vďačná potravina sa dá pripraviť na slano a aj na sladko. Kuskus s mäsom (hydina, bravčové, hovädzie, morské plody, divina…), syrom, omáčkami, zeleninou ako šalát alebo kuskus s tvarohom, jogurtom, mliekom, kakaom, medom, čokoládou alebo s ovocím, sú tak isto chutné a používané prípravy kuskusu.
Čo obsahuje kuskus?
Voda, bielkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, meď, zinok, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín B, E, K, luteín, kyselina listová a kyselina pantoténová.
Účinky:
-
Podporuje trávenie
-
Urýchľuje metabolizmus
-
Podporuje pravidelnú stolicu
-
Prečisťuje hrubé črevo
-
Normalizuje hladinu cukru v krvi
-
Postupné uvoľňovanie
-
Energetická hodnota vhodná aj pri chudnutí