Brezový cukor - sladký a zdravý

06.10.2015 12:24

 

Brezový cukor je biely, sladký, kryštalický uhľohydrát, druh prírodného cukru. Vzhľadovo a chuťovo je takmer identický s tradičným kryštálovým cukrom, ale jeho fyziologický vplyv na ľudský organizmus je presne opačný. Z konzumácie brezového cukru sa nepriberá, pozitívne vplýva na zuby, okysľuje organizmus, na jeho zúžitkovanie organizmus nepotrebuje inzulín, urýchľuje tráviaci proces a napomáha vylučovaniu. Je vhodný pre dospelých, deti, diabetikov, tehotné ženy, pri redukčných diétach, candida diéte.

Už podľa názvu je jasné, že cukor je získavaný z brezy. Cukor je obsiahnutý v kôre a v dužine brezy. Po jeho spracovaní vyzerá ako obyčajný cukor ale má úplne odlišnú stavbu. Priemyselná výroba brezového cukru ako náhrady klasického cukru začalo Fínsko. Brezový cukor je známy už 115 rokov, ale jeho vplyvy na zdravie a diétne účinky sa začali skúmať až v 60-tych rokoch. Je vhodný ako alternatíva cukru pre diabetikov, má antibakteriálne a preventívne účinky pri tvorbe zubného kazu. Chemické označenie brezového cukru je jednoduché – xylitol, ktorý sa skladá z gréckeho slova xyl (lon) – strom + chemická prípona – itol.

 

Výhody brezového cukru:

  • Znižuje neprirodzený pocit hladu

  • Znižuje chuť na sladké a uhľohydráty

  • Napomáha tráveniu, pôsobí proti zápche

  • Udržuje a stabilizuje hladinu cukru v krvi

  • Nezvyšuje potrebu inzulínu v tele

  • Je nízkokalorický

  • Zabraňuje tvorbe zubného kazu, zubného kameňa

  • Znižuje tvorbu škodlivých baktérií v organizme

  • Je použiteľný pri mykotických ochoreniach, aj pri candide

  • Okysľuje, očisťuje organizmus

  • Podporuje vstrebávanie vitamínov skupiny B i kalcia v organizme


 

Nakoľko má brezový cukor antibakteriálne účinky, nie je vhodný na prípravu kysnutého cesta, nezabezpečuje vhodnú pôdu pre kvasinky, teda ani pre droždie.

Glykemický index 7 (Ďalej GI). Glykemický index bol pôvodne vyvinutý na meranie a kontrolu hladiny cukru v krvi. Tento index udáva za aký čas sa v organizme vstrebú uhľohydráty z potravín. Čím je hodnota GI nižšia, tým menej glukózy sa dostáva do krvného obehu a tým menej inzulínu musí pankreas vyprodukovať na transfer glukózy do buniek. Čím menej inzulínu sa vyprodukuje, tým menej tuku telo uskladní.

Z hľadiska GI delíme potraviny na tri veľké skupiny: potraviny s hodnotou GI 0 – 55 – spôsobujú mierne, 56 – 69 – stredné a 70 – 100 výrazné zvýšenie hladiny cukru v krvi. Pre porovnanie: klasický hnedý a biely cukor má hodnotu GI 68 – 100, kým brezový cukor má GI 7.


Brezový cukor je mimoriadne pomaly stráviteľný uhľohydrát, ktorého premena na glukózu je zložitý chemický proces. Je to časovo náročné, preto nemá takmer žiaden vplyv na hladinu cukru v krvi. Počas celého tráviaceho cyklu iba približne 25% brezového cukru sa premieňa na glukózu a vstrebáva sa v krvi. Zvyšných 75% sa dostáva do črevného systému a stáva sa súčasťou ďalších tráviacich procesov, čím pre telo zabezpečuje nepretržitý zdroj energie.

 

Dávkovanie

Brezový cukor možno používať v neobmedzenom množstve. Jeho pozitívne účinky sa dosahujú dlhodobým a pravidelným používaním. Predstavuje zdravú, chutnú a účinnú alternatívu klasického cukru.