CHIA - skvelý zdroj energie!

28.09.2015 14:21

 

Salvia hispanica, všeobecne známa ako Chia (číta sa ako ČIA), je rastlina patriaca do skupiny mäty, pochádza z južnej Ameriky, najmä z Mexika a Guatemaly. CHIA vraj znamenala v starodávnom jazyku Aztékov "SILA". Pôvodní obyvatelia Ameriky ich bežne konzumujú aj dnes, a to v surovej forme alebo pomleté semienka, ktoré sa pridávajú do jedál a nápojov.

Chia je trvalá a k prostrediu priateľská potravina. Lístky obsahujú vysoký podiel oleja, ktorý je zároveň veľmi účinný repelent proti hmyzu. Vďaka tomu, nie sú nutné žiadne pesticídy pri jej pestovaní ( organické pestovanie ). V našich oblastiach sa nedá pestovať. U nás síce vyrastie zelená rastlinka, ale bez semienka. Chia na pestovanie potrebuje špeciálne podmienky. V noci väčšiu zimu a cez deň väčšie teplo.

Chia semienka sú hotovou energetickou elektrárňou. Obsahujú veľký podiel rozpustnej vlákniny, ktorá spomaľuje premenu sacharidov na jednoduché cukry, čím sa energia z potravy uvoľňuje pomalšie. S chia semienkami sa budete dlhšiu dobu cítiť sýty, čo uvítate, ak ste sa rozhodli schudnúť. V semienkach nájdete päťkrát viac vápnika ako v mlieku a vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín. Dobrou správou však je, že neobsahujú cholesterol a znižujú krvný tlak. Navyše sú výborným antioxidantom, detoxikujú organizmus a sú bohaté na vitamíny skupiny B, konkrétne vitamín B17, nazývaný amygdalín. Slúžia ako dobrá prevencia proti rakovine.


 

Konzumácia :

Chia nemá žiadnu chuť, tým pádom nepokazí chuť žiadneho jedla. Ideálne je konzumovať celé Chia semienko, nakoľko celé prechádza traktom a zároveň tým čistí črevá. Máyovia si semienko dávali do vody, vytvoril sa tak gél, ktorý si ochutili citrónom (nápoj chia fresca). Alebo jedli celé suché Chia semienka.

Nie však každému je príjemné zjesť celé semienko a preto ho môžete jemne popražiť a pomlieť. Popražiť preto, lebo Chia je olejnatá a jemným popražením sa lepšie melie. Môžete si s ním posypať akékoľvek jedlo. Ak ste sa rozhodli pridať Chia do pečenia, pečením Chia získa jemnú chuť orechov. Chia nestráca na hodnote mletím (aj keď je dlhšie pomletá ani pečením.

Jej doba expirácie je 3 roky. Uskladňuje sa v izbovej teplote. Ak by ste ju skladovali tam kde je vlchko, mohla by napučať.


 

Kedy pocítim silu semienok:

Ak skonzumujete chia semienka hneď ráno, keď je telo oddýchnuté, necítite žiadny rozdiel. To však neznamená, že si Chia nerobí svoju prácu. Ale ak ste vyčerpaný a chia semienka skonzumujete, do 15 minút rozdiel pocítite. Zo skúseností užívateľov zaberá aj pri bolesti hlavy. Niekto ju používa namiesto kávy.

Dávkovanie podľa nariadenia EU parlamentu a Rady (ES) č.258/97  je denná dávka čistých semien 15 gr. (jedna jemne kopcovitá polievková lyžica). Do pekárenských výrobkov, cereálií, ovocných - orechových - semenných zmesí max. 10% z gramáže surovín.


 

Prečo sa oplatí zaradiť do jedálnička CHIA semienka:

-        stála energia počas celého dňa

-        zvýšená koncentrácia a pozornosť

-        obsahujú veľa vlákniny (tá tvorí v chia takmer 30% objemu)

-        obsahujú veľa omega 3 a omega 6 mastných kyselín (takmer toľko čo rybí tuk!)

-        majú vysoký obsah vitamínov skupiny B

-        majú vysoký obsah antioxidantov

-        pomáhajú pri detoxikácii organizmu

 

 

Kúpiť môže na www.koloid.sk