Goji - elixír mladosti

29.09.2015 08:10

 

Goji (Kustovnica čínska)  je drobné bobuľovité ovocie, oranžovo-červenej farby, ktoré rastie na neveľkých kroch, vysokých okolo 1-3 metre. Chuťovo sa podobá toto ovocie zmesi jablka, sušených hrozienok a brusníc. Tento zázrak prírody rastie predovšetkým v Číne. Okrem pestovania kustovnice v Číne, sa rozsiahle plantáže nachádzajú v chránených oblastiach Himalájí, v Tibete a v Mongolsku. Plody dozrievajú od júla do októbra. V Ázii je toto ovocie známe už po celé stáročia pod názvom "červený diamant". V Číne sa kustovnica čínska považuje za liečivú potravinu, ktorá podporuje dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Využívanie jej liečivých plodov sa dátuje v Číne od obdobia konca dynastie Ming (1368 - 1644). Účinky napomáhajúce k predĺženiu života podporuje mýtus, že Číňan Li Qing Yuen sa dožil 256 rokov (1677 - 1933), vďaka pravidelnej konzumácií plodov kustovnice čínskej. Goji je vysoko cenené vďaka svojím rozsiahlym pozitívnym prínosom na ľudské zdravie a stále si získava viac a viac nových fanúšikov po celom svete!

 

Čo obsahuje?

Goji je bohaté na vitamíny. Plod obsahuje 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých ôsmich esenciálnych (arginín, histidín, iyoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, taurín, treonín, tryptofán, valín), 21 stopových prvkov (napr. zinok, železo, meď, vápnik, germánium a selén). Gojie je aj veľmi bohatým zdrojom karotenoidov, čo signalizuje aj jeho výrazné červené zafarbenie. Obsahuje dokonca viac betakaroténu, ako mrkva. Taktiež obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6,E a beta-sitosterol.


 

Účinky Goji

Goji podporuje imunitný systém a redukuje množstvo antigénov, ktoré súvisia s alergickými ochoreniami. Taktiež zvyšuje fagocytózu retikuloendotelového systému, znižuje krvný tlak a zlepšuje tvorbu krvi - stimuluje tvorbu bielych a červených krviniek, má priaznivý vplyv na zrak a funkciu pečene. Obsahuje látky, ktoré pôsobia antibakteriálne, znižuje riziko rakoviny, spevňuje šľachy a ohybnosť kĺbov.


Goji je označované ako liečivé ovocie. Väčšina liečivých účinkov však ešte nie je vedecky potvrdená. V roku 1890 sa v nemeckej odbornej literatúre objavila informácia, že obsahujú jedovaté alkaloidy. Do roka bolo vedecky preukázané, že hladina alkaloidov je hlboko pod hranicou nebezpečenstva pre človeka a zvieratá. Dnes sa v krajinách Európskej únie plody alebo výťažky z nich predávajú ako schválený certifikovaný doplnok stravy.

 

 

Kúpiť môžete na www.koloid.sk