Kokosový cukor - zdravšia alternatíva bieleho cukru

08.10.2015 08:26

 

Hnedý cukor z kokosových kvetov je už stáročia obľúbeným sladidlom a pochúťkou v Ázii. Jeho najväčšími producentmi sú Filipíny a Indonézia. Vďaka skvelej chuti a nutričnej hodnote sa stáva čoraz populárnejším sladidlom aj v Európe, najmä medzi zástancami zdravej výživy a tými, čo hľadajú zdravú alternatívu k bielemu cukru. Vyrába sa prírodnou cestou, to znamená, že sa nerafinuje, nefiltruje a neobsahuje konzervačné látky.

 

Sladké kryštáliky pochádzajú z nektáru tropických kokosových palmových kvetov. Palmové kvety farmári najskôr ručne narežú a nektár nechajú stiecť do bambusových kontajnerov. Potom sa pomaly zahrieva, čím sa postupne odparuje voda, ktorej obsahuje až 80%. Výsledkom je „toddy“, tekutina podobná sirupu. Tá sa ďalej odparí na hnedé kryštáliky. Okrem nich môže mať kokosový cukor formu granúl či kociek. Chutí ako trstinový cukor s karamelovým podtónom. Jeho chuť sa však môže meniť v závislosti od druhu palmy. Kokosový cukor ľudia často zamieňajú za palmový cukor, ktorý sa vyrába z miazgy stoniek rôznych paliem, napríklad aj z datľovníka.

 

 

Čo kokosový cukor obsahuje?

Kokosový cukor je bohatý na minerály:

  • draslík (na srdce, krvný tlak, pevné svaly, proti únave a stresu, reguluje krvný cukor, cholesterol a hmotnosť)

  • mangán (prevencia cukrovky a rakoviny, na trávenie)

  • zinok (na pokožku a rany, podporuje nervovú sústavu)

  • železo (pri málokrvnosti a na podporu imunity)

  • vápnik (na kosti a svaly, krvný tlak, alergie)

 

Pre porovnanie s hnedým cukrom - kokosový má 16-krát viac draslíka, 30-krát viac fosforu a desaťnásobok zinku. Okrem toho obsahuje 16 aminokyselín, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3 a B6) a vitamín C. Je vhodný pre diabetikov a nezaťažuje pankreas. Obsahuje aj vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie glukózy.

 

Aký účinok má na moje telo? 

Čisté kokosové produkty majú okrem antivírusových a antibakteriálnych účinkov aj pozitívne vplyvy pri redukcii diabetických komplikácií, pri problémoch so srdcom, kosťami alebo pečeňou.

 

Ako a kedy ho používať? 

V rámci kokosového cukru nie je určená denná dávka. Je skvelý ako sladidlo do čaju, kávy a množstva iných nápojov, ako aj do jedál a dezertov. Veľa ľudí ho obľubuje jesť len tak samostatne, pretože sám o sebe chutí ako skvelý exotický dezert podobný karamelu.

 

 

Kokosový cukor tvorí až v 80 % sacharóza, ktorú obsahuje i biely, rafinovaný cukor. Množstvo kalórií majú takmer rovnaké. Hoci je kokosový cukor „zdravšou“ alternatívou sladidla, jeho konzumácia spôsobuje takisto všetky negatívne javy rafinovaného cukru. Je to však alternatívne sladidlo, ktorým môžete nahradiť trstinový cukor v prípade, že ste sa rozhodli žiť a jesť zdravšie. Navyše obsahuje vlákninu, minerálne látky a antioxidanty, ktoré zmierňujú negatíva fruktózy.