Mandle plné vlákniny a vitamínov
Mandle väčšina z nás používa pri pečení alebo slúžia ako príležitostná pochúťka, keď nemáme k dispozícii nič „lepšie“. Pravda je taká, že tieto oriešky sú mimoriadne prínosné pre ľudské zdravie. Hoci sú kalorické, viaceré vedecké štúdie potvrdili, že nespôsobujú prírastok na hmotnosti. Práve naopak, kvôli vysokému obsahu zdravých tukov v boji s nadváhou pomáhajú.
História:
Mandľa je najstarší orech – pôvodom zo Stredného východu, ktorý bol domestikovaný už okolo roku 2 500 pred Kristom. Zo Stredného východu putoval do teplých pásiem Afriky a potom cez Európu do celého sveta. Mandľa je plodom stromu – mandľa obyčajná a tieto plody sa ukrývajú v tvrdej šupke (škrupine), podobne ako vlašské orechy, ale tvar škrupiny je podlhovastý, nie okrúhly. Škrupina mandle je hnedá a samotný plod, oriešok, je krémovej farby.
Čo obsahujú?
Bohaté je aj zastúpenie vlákniny, vitamínov E a skupiny B. Ak trpíte nedostatkom niektorých minerálov, mali by ste vedieť, že mandle sú zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu, medi a zinku. V porovnaní s ostatnými druhmi orechov sú jednými z najvýživnejších orechových plodov.
Účinky:
-
Podporujú trávenie
-
Zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie
-
Zasýtia na dlhšiu dobu
-
Eliminujú rapídne zmeny glykemického indexu
-
Prevencia pred Diabetesom
-
Normalizujú hladinu cukru v krvi
-
Odstraňujú z tela „zlý“ tuk – čistí cievy od cholesterolu
-
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
-
Odkysľujú organizmus
-
Upokojujú nervový systém – uvoľňujú od pôsobenia stresu
-
Podporujú funkciu mozgu a sústredenosť
-
Vhodné počas bezrizikového tehotenstva