Mrva Vám zníži počet vrások
Mrkva znižuje cholesterol, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Chráni zrak. Znižuje riziko rakoviny pľúc. Jednoduchý spôsob ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje.
Čo obsahuje?
Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C a betakarotén (vhodný pri opalovaní). Vitamín A zlepšuje ochranné funkce pokožky, zvyšuje tvorbu nových buněk a podporuje tvorbu kolagenu.Okrem neho je bohatý aj na vitamíny D, E a K, z minerálov sú to vápnik, draslík, sodík, horčík, železo, fosfor, kremík a síra. Za lahodnú chuť mrkvového oleja je zodpovedný vysoký obsah sacharidov, ktorý sa počas zrenia a rastu mrkvy postupne znižuje. Obsahuje aj inú dôležitú rastlinnú vlákninu - pektín a éterický olej.
Betakarotén však okrem toho chráni srdce a cievy, pôsobí protizápalovo a spomaľuje starnutie organizmu a pokožky. Ďalším pozitívnym účinkom mrkvy je, že neutralizuje voľné radikály, vďaka ktorým odvádza toxíny z tela, a tak sa v tele nevytvárajú karcinogény. Obsiahnutý pektín v mrkve sa stará o trávenie, vyprázdňovanie a upokojuje črevný trakt.
Použitie:
Najčastejšie mrkvový olej používame na vylepšenie a predĺženie účinkov opaľovania. Ale to je len jedna z jeho vlastností, síce najviditeľnejšia, ale nie najvýznamnejšia. Omnoho dôležitejšie sú účinky, ktoré má na naše zdravie. Karotenoidy, ktoré mrkvový olej vo veľkej miere obsahuje, výrazne zlepšujú obranné vlastnosti našej kože, chránia ju pred mnohými infekciami, urýchľujú hojenie drobných rán a taktiež zlepšujú jej obranu pred škodlivými účinkami príliš silného slnečného žiarenia. Regenerujúce a vyhladzujúce vlastnosti mrkvového oleja je možné využiť aj pri starostlivosti o pleť, kde môže nahradiť mnoho klasických krémov. Pokožka sa vďaka mrkvovému oleju stáva pevná, elastická, znižuje sa počet vrások a nové vznikajú výrazne pomalšie. Okrem toho pomáha pri kruhoch pod očami a doporučuje sa aj pri starostlivosti o zrohovatenú kožu.