Zatočte s chrípkou, pomocou domácich receptov

01.10.2015 13:02

 

Chrípka je prudké infekčné ochorenie, ktoré postihuje najmä dýchacie cesty a je sprevádzaná intoxikáciou organizmu. Pôvodcom ochorenia sú chrípkové vírusy troch tipov - A, B a C. Zdrojom nákazy je človek postihnutý chrípkou, bez ohľadu na závažnosť ochorenia. Od chorého človeka sa infekcia prenáša kvapôčkovou nákazou, vzduchom pri rozhovoroch, kašli, kýchaní alebo domácimi predmetmi, ako sú uteráky a nádoby, na ktoré sa dostala kvapôčka sliny alebo hlienu chorého.

 

Náchylnosť ľudí na chrípku je dosť vysoká. Epidémie sa šíria rýchle, zasahujú veľké množstvá ľudí a trvajú 1 - 1,5 mesiaca. Ochorenie začína prudko: zimnica, zvzšovanie teploty (37 - 40°C ), bolesti hlavy, znížená pracovná schopnosť, strata chuti do jedla, strata čuchu. Pridávajú sa bolesti hrdla, pocit sucha v ústach, kašeľ. Po 12-14 hodinách sa objaví sekrét vutekajúci z nosa. Nekomplikovaná chrípka končí zvzčajne úplným uzdravením. Najčastejšou komplikáciou je zápal pľúc.

 

 

Ponúkneme Vám pár tipov na domáce recepty proti chrípke:

 

  • Baza do života prijatá, ma veľkú vyháňajúcu moc, napísal pred viac ako 400 rokmi učený doktor Peter Ondrej Mattioli. Čaj z bazových kvetov patrí medzi veľmi účinné prostriedky proti chripke, lebo pôsobí protizápalovo a posilňuje činnosť dýchacieho ústrojenstva. Podľa jednej štúdie sa príznaky chrípky výrazne zlepšili po dvoch dňoch pitia čaju z bazových kvetov. Aj kombinácia aromatického bazovho kvetu a listov mäty znižuje horúčku, čistí telo od toxínov, pôsobí antimikrobiálne a povzbudzuje krvný obeh. Je skvelou kombináciou v boji proti chrípke. V akútnych prípadoch popíjajte šálku čaju každé dve hodiny. Čaj môžete pripraviť aj v kombinácií s lipovým kvetom a rebríčkom.
  • Na prevenciu proti chrípovej epidémií je vhodné užívať 1PL čerstvého mlieka zohriateho na 50°C, do ktorého pridáme 8 kvapiek cesnakovej šťavy. Vypijeme a procedúru opakujeme každú hodinu.
  • Proti bronchitíde si pripravíme čerstvé mlieko s cibuľou. Postupujeme tak, že nastrúhame 1 stredne veľkú cibuľu a zalejeme ju 500 ml čerstvého mlieka. Necháme odstáť 12 hodín a pijeme 100-200 ml 15 minút pred každým jedlom. Celý objem takto pripravenej zmesi vypijeme počas 1 dňa. Odporúča sa tiež konzumovať 10 g čerstvej cibule denne spolu s jedlom, aby nedráždila žalúdok. Množstvo cibule každý deň zvyšujeme až do 1 stredne veľkej cibule denne.
  • Pri prechladnutí, horúčke a chrípke zmiešame ocot a sódu bikarbónu a prikladáme na chodidlá, ruky a zápäsia.
  • Do 100 ml vody nasypeme 1 ČL kyseliny citrónovej a na špičku čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Dobre zamiešame a kloktáme 6-7 krát denne počas 2-3 dní, kým sa choré podnebné mandle vyčistia.
  • Ak sa chceme chrániť pred chrípkou, strúhadlom nastrúhame 2 citróny bez semien a pridáme 2 hlavičky očisteného a nastrúhaného cesnaku. Dobre rozmiešame na kašičku, ktorú zalejeme 1l vriacej vody. Necháme odstáť 3 dni na tmavom mieste pri izbovej teplote. Výluh precedíme a nalejeme do fľaše. Uskladňujeme v chladničke. Užívame 1PL ráno nalačno na jeseň a na jar.
  • Zmiešame rovné diely čerstvo vytlačenej šťavy z grapefruitu, citrónu a pomaranča, pridáme vodu, med a kandizovaný cukor.
  • Deťom bude určite chutiť medové mlieko. Zohrejte 200 ml mlieka na teplotu 40°C a pridajte lyžicu medu. V nijakom prípade by sa nemalo mlieko variť a med zohrievať na vyššiu teplotu, lebo všetko, čo je v tomto nápoji zdravé, by sa znehodnotilo
  • Verným pomocník pri chrípke a prechladnutí je aj cesnak. Vhodnou dávkou sú 2 strúčiky cesnaku denne.
  • Chren obsahuje veľké množstvo vitamínu C a horčičné oleje, ktoré prispievajú k lepšiemu prekrveniu a pôsobia ako prírodné antibiotikum. Užívajte chren v akejkoľvek podobe, ale konzumáciu nepreháňajte. Účinný je chrenový med, ktorý sa pripravuje zmiešaním rovnakého množstva čerstvo postrúhaného chrenu a medu. Jednu lyžičku tejto zmesi užívajte každé dve hodiny.