Archív článkov

Melatonin vyrieši Váš problém s nespavosťou

09.10.2015 14:07
  Vyskúšali ste na nespavosť všetko, vrátane upokojujúce hudby, mlieka s medom atď.? A fungovalo? Okrem "klasických liekov" je na nespavosť celosvetovo najlepšie vyskúšaný melatonín.   Melatonín je silný antioxidant endogénneho typu, ktorý zabezpečuje zdravý spánok, povzbudzuje imunitný...

Inulín, dokonalá vláknina?

09.10.2015 11:47
  Trúfam si povedať, že každý z nás už počul o prospešnosti vlákniny pre naše zdravie. Vlákninu v potravinách delíme na dve kategórie - nerozpustnú a rozpustnú. Nerozpustná vláknina dokáže v čreve „napučať“, čím sa zväčší objem stolice a tá potom môže lepšie prechádzať črevným traktom. My sa...

Význam horčíka pre ľudský organizmus

09.10.2015 10:02
  Horčík sa v ľudskom tele vyskytuje predovšetkým v kostiach, ostatok je v svaloch, endokrinných žľazách a v menšej miere v krvi. Celkovo ľudské telo obsahuje od 20 do 30 gramov horčíka. Horčík je nezastupiteľný pre väčšinu biochemických reakcií v ľudskom tele a preto sa z hľadiska zdravia...

Pšeno - potravina nenáročná na prípravu

08.10.2015 12:37
  Už starí Gréci a Egypťania využívali pšeno v kuchyni. Robili si z neho napríklad chlieb, pivo, dokonca aj liehoviny. Starí Slovania si z neho vyrábali rôzne kaše a polievky, čo sa zachovalo i do dnešnej modernej doby. Pšeno však postupne začalo zanikať, pretože prišlo na rad pestovanie ryže....

Blahodárne účinky kuskusu na hrubé črevo

08.10.2015 11:16
Kuskus je potravina, ktorá pochádza zo severu Afriky. Táto potravina sa vyrába z prosa, pšenice alebo z jačmeňa. Kuskus je vlastne maličká cestovina, tvarovaná do guliek, podobná výzorom – ako tarhoňa. Celozrnný kuskus je samozrejme zdravší alebo skôr jednoduchšie stráviteľný a k tomu má ešte aj...

Existuje až 100 druhov maku, no nie všetky majú rovnaké účinky

08.10.2015 10:44
V prírode sa nachádza vyše sto druhov maku. Už v staroveku spoznali ľudia aj liečivé účinky maku. Ide o jednoročnú bylinu. Rozkvitnutý sýtočervený kvet svojím okvetím často púta pozornosť. Má štyri široké lupienky, celá rastlina je pokrytá chĺpkami. Je to kozmopolitný druh, ktorý sa vyskytuje...

Amarantová múka plná bielkovín, vlákniny...

08.10.2015 09:58
  Amarant, u nás rastlina známa pod názvom Láskavec, je starý poklad. Poznali ju už staré národy Inkov a Aztékov, ktoré sú opradené mnohými legendami. Avšak ako je známe, tieto národy sa obklopovali len tým najlepším a medzi ich poklady preto patrila aj táto obilnina. Zrno...

Fazuľa mungo, bohatá na vlákninu

08.10.2015 09:09
  Vigna zlatá je rastlina, z ktorej sa získavajú struky a z nich následne plody (mungo fazuľa), vhodné na konzumáciu. Strukovina mungo fazuľa má tmavo zelenú farbu a sú veľké približne ako hrach. Rastlina vigna zlatá je teplomilná rastlina, ktorá dorastá do dĺžky približne jeden meter. Táto...

Kokosový cukor - zdravšia alternatíva bieleho cukru

08.10.2015 08:26
  Hnedý cukor z kokosových kvetov je už stáročia obľúbeným sladidlom a pochúťkou v Ázii. Jeho najväčšími producentmi sú Filipíny a Indonézia. Vďaka skvelej chuti a nutričnej hodnote sa stáva čoraz populárnejším sladidlom aj v Európe, najmä medzi zástancami zdravej...

Karobová múčka nie len pre celiatikov

08.10.2015 07:26
  Plody tohto dvojdomého neopadavého kra alebo zákrpku u nás skôr pod názvom svätojánsky chlieb. Rohovník pochádza z Arabského polostrova a stredomorskej oblasti, odkiaľ sa rozšíril aj do iných subtropických a tropických oblastí. Má zložené, striedavé listy. Ružové kvety sú usporiadané do...
Záznamy: 21 - 30 zo 120
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>