Amarantová múka plná bielkovín, vlákniny...
Amarant, u nás rastlina známa pod názvom Láskavec, je starý poklad. Poznali ju už staré národy Inkov a Aztékov, ktoré sú opradené mnohými legendami. Avšak ako je známe, tieto národy sa obklopovali len tým najlepším a medzi ich poklady preto patrila aj táto obilnina. Zrno Amarantu bolo dokonca ich základnou obilninou a nazývali ju „svätým zrnom“.
Amarant je právom považovaný za jednu z najvzácnejších rastlín na svete. Oproti ostatným obilninám je totiž kvalitným a nesmierne bohatým zdrojom bielkovín. Do svojho jedálnička by si ju pre tento benefit preto mali zaradiť všetci športovci, vegetariáni, či vegáni, ktorým chýbajú bielkoviny v dôsledku deficitu konzumácie mäsa či živočíšnych produktov, ako aj ľudia, ktorí potrebujú z akéhokoľvek dôvodu doplniť bielkoviny, či už sú ťažko pracujúci, alebo sa jedná o pacientov v rekonvalescencii.
Amarantová múka je v našich zemepisných šírkach ešte stále dosť neznáma. Poznajú ju viac menej najmä tí, ktorí majú bezlepkovú diétu, pretože sa využíva ako jedna z náhrad klasickej múky. Okrem tohto pozitíva sa však vyznačuje aj prítomnosťou vysokého množstva bielkovín a vlákniny, preto je vhodná napríklad aj pre vegetariánov, či vegánov.
Zloženie a nutričná hodnota
Láskavec má vysokú nutričnú hodnotu semien aj lisov. Je považovaný za jednu z najvýživnejších rastlín na svete.
Múka amarantu má charakteristickú korenitú a mierne štipľavú chuť. V porovnaní s ostatnými obilninami (8 - 14%) má oveľa vyšší obsah bielkovín (18%) a vyváženú skladbu aminokyselín. Za nepriaznivú vlastnosť tejto obilniny možno považovať vysoký obsah tukov (7 - 8% v sušine). Obsah vlákniny je tiež pomerne vysoký (4,5 - 5% v sušine), čo je z hľadiska výživy vyhovujúce. Celozrnná múka z láskavca má v porovnaní s pšenicou vysoký obsah vápnika, draslíka, fosforu a horčíka. Zo stopových prvkov vyniká najmä vyšším obsahom železa. Z esenciálnych aminokyselín je zastúpený relatívne vo vysokom množstve lyzín (9,48g/kg), čo je približne trojnásobok oproti pšeničnej hladkej múke. Podiel esencialánych aminokyselín v pšeničnej múke je 26,34 g/kg, kým v a celozrnnej múke z amarantu je to až 43,23 g/kg. Zo zloženia mastných kyselín je evidentný vyšší obsah kyseliny linolovej (50,08 %). Nutrične vyvážené zloženie láskavca mu dáva predpoklad k lepšiemu využitiu v cereálnych technológiách.
Čo obsahuje?
Amarant je nesmierne výživná obilnina, v ktorej útrobách sa ukrývajú:
-
flavonoid rutín – vhodný pri problémoch so žilami
-
aminokyselina lyzín – dôležitá pre duševné zdravie
-
minerály - draslík, horčík, zinok, mangán, železo, vápnik
-
vitamíny - skupiny B, C, E
-
antioxidanty – selén
-
nenasýtené mastné kyseliny
-
bielkoviny – trojnásobné množstvo ako v ostatných obilninách
-
vláknina – 4 krát viac ako v ostatných obilninách
Amarantová múka by sa mala pri nahrádzaní vždy skombinovať s nejakou inou múkou, aby bol výsledok chuťovo a konzistentne vyvážený. Obsah amarantovej múky v zmesi by mal byť podľa skúseností maximálne 30%-ný. Ak by ste jej do zmesi na prípravu nejakej suroviny pridali viac, alebo dokonca piekli len výlučne z nej, výsledok by bol pritvrdý. Amarantová múka je vhodná najmä na prípravu nekvasených druhov chleba.
Práve vďaka nenasýteným mastným kyselinám, ktoré amarantová múka obsahuje, má vplyv aj na znižovanie cholesterolu v krvi. Amarantová múka tiež neobsahuje jednoduché cukry, ale zložené, vďaka čomu si drží nízky glykemický index. Na základe toho je vhodná aj pre diabetikov. Obľubu v nej si však môžu nájsť napríklad aj pacienti s obezitou, či ľudia túžiaci po úprave svojej hmotnosti.