Ďatle - energetická bomba!

07.10.2015 12:04

 

Málokto z nás vníma ďatle, ako ovocie, ktoré dokáže "liečiť". Väčšina ľudí ďatle a ich zdravotné účinky príliš nevníma.
 

Ďatľová palma pochádza z Ázie, vyrastie až do výšky 30 metrov. Darí sa jej aj v severnej Afrike. Najlepšie ďatle sú z Tunisa a Iraku, tieto krajiny sú prirodzene aj ich najväčšími producentmi. Ďatľovníky majú radi teplo, prežijú aj extrémne teploty, suchý vzduch a nedostatok zrážok. Ich plody jedli s chuťou Arabi a beduíni v krajinách Blízkeho východu, ľudia v dnešnom Izraeli a Sýrii, v tom čase však o jeho účinkoch ešte netušili. Čerpali z nich len veľa energie, ktorú potrebovali pri nekonečných pochodoch cez púšť. Dužinatá bobuľa (ďatľa) má cca 5 až 7 centimetrov a čím je šťavnatejšia, tým je zrelšia. Tvrdá podlhovastá kôstka je obalená sladkou hnedočervenou dužinou. Strom je mimoriadne plodný, na jednom sa v priemere urodí asi sto kilogramov plodov ročne.

 

 

Plody ďatle sú účinné ovocie, ktoré obsahuje vitamny, minerálne látky, vlákninu, betakarotén a ostatné látky, ktoré pomáhajú každej sústave v tele. Najúčinnejšie sú ďatle pri problémoch s nedostatkom energie, trávením, dýchacími cestami alebo bolesťami hlavy.

Toto ovocie je bohaté aj na vápnik, meď, chlór, železo, draslík a v neposlednom rade aj esenciálnu aminokyselinu tryptofan, ktorá sa v mozgu mení na nervový hormón serotonín, ktorý zaručuje dlhý a blahodárny spánok.

Ďatle by mali konzumovať predovšetkým študenti, či duševne pracujúci ľudia, nakoľko pomáhajú k lepšej koncentrácií. Na základe výskumov sa ukázalo, že majú účinky pri zlepšenej koncentrácií, lepšom zapamätávaní a rýchlejšom vybavovaní si vecí z pamäte.

Ak chcete rýchlo doplniť energiu, potom sú pre Vás datle tým ideálnym riešením. Sú určené aj pre športovcov, najmä bežcov či cyklistov na dlhé trate. Alebo ak sa niekam chystáte na výlet, či inú fyzickú aktivitu, nezabudnite si datle zobrať so sebou. Len 100 g datlí obsahuje približne 300 kcal.

 

V čom sú teda ďatle nápomocne?

  • Sacharidy, ktoré obsahujú, dodávajú nervom a mozgu energiu a sviežosť. Ich konzument sa teda cíti „duševne čulý“.
  • Podporujú koncentráciu.
  • Spoľahlivo zaženú hlad.
  • Podporujú krvotvorbu a bunkový metabolizmus.
  • Pôsobia liečivo pri črevných ťažkostiach (hnačkách, zápche).
  • Sú ideálnym zdrojom doplnenie energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch alebo turistických túrach.
  • Môžu ich konzumovať aj tehotné a dojčiace ženy,  pretože ich konzumáciou podporujú tvorbu materského mliečka.