Fazuľa mungo, bohatá na vlákninu

08.10.2015 09:09

 

Vigna zlatá je rastlina, z ktorej sa získavajú struky a z nich následne plody (mungo fazuľa), vhodné na konzumáciu. Strukovina mungo fazuľa má tmavo zelenú farbu a sú veľké približne ako hrach. Rastlina vigna zlatá je teplomilná rastlina, ktorá dorastá do dĺžky približne jeden meter. Táto rastlina je plazivá, ako bežná fazuľa. Struk, v ktorom sa ukrýva fazuľa mungo, dorastá do dĺžky približne 10 – 15 centimetrov. Účinné látky, ktoré fazuľa mungo obsahuje sú po zdravotnej stránke vysoko prínosné celému telu.

Mungo fazuľa je považovaná za veľmi výživnú a zdravú strukovinu. Fazuľa mungo sa používa na varenie a aj na klíčenie, potom sa klíčky konzumujú. Prvé zmienky o fazuli mungo sú 5000 rokov staré. Už v rokoch okolo 2500 – 3000 pred našim letopočtom poznali túto zdravú potravinu v Číne a konzumovali ju vo forme klíčkov.

 

Čo obsahuje fazuľa mungo a aké sú jej účinky?

Mungo fazuľa má nízky obsah kalórií a bohatý na proteiny a vlákninu. Jedenie malého množstva fazule mungo vám dá pocit plnosti, ktorá znižuje rezby pre nechcené potraviny a je vysoko výživná potravina, ktorá má nízky obsah tuku, takže ju jeodporúčame ľuďom, ktorí majú v pláne schudnúť.

Jesť fazuľu mungo pomáha znižovať hladinu cholesterolu v tele a pomáha pri regulácii krvného tlaku zdravým spôsobom. Udržiava tepny a žily v dobrom stave.

Fazuľa mungo je bohatá na proteiny inhibítorov, čo bolo užitočné pri znižovaní nádorových buniek, vrátane tých, na rakovinu prsníka. Preto odporúčame konzumovať fazule mungo aj každý deň.

Mungo fazuľa je diabetické jedlo. Mungo fazuľa je potravina s nízkym glykemickým indexom, ktorý normalizuje hladinu cukru v krvi.

Vzhľadom k ich vysokému obsahu vlákniny, môžu výhonky mungo fazule zlepšiť črevnú flóru.

Fytoestrogén - enzým prítomný v mungo fazuli pomáha pri posilňovaní kože.

Ďalej obsahuje veľké množstvo minerálov, vďaka ktorým pomáha v prevencii proti strate nechtov a vlasov.

Fazuľa mungo je bohatá na lecitín, ktorý znižuje tuk v pečeni.