Inulín, dokonalá vláknina?
Trúfam si povedať, že každý z nás už počul o prospešnosti vlákniny pre naše zdravie. Vlákninu v potravinách delíme na dve kategórie - nerozpustnú a rozpustnú. Nerozpustná vláknina dokáže v čreve „napučať“, čím sa zväčší objem stolice a tá potom môže lepšie prechádzať črevným traktom. My sa však v tomto článku zameriame na jednu zo zložiek rozpustnej vlákniny - inulín.
Čo je to inulín?
Inulín je sacharidová látka neutrálnej chuti a farby. Je charakterizovaná ako oligosacharid (2-10 pospájaných monosacharidových molekúl), alebo polysacharid (10 - 100 pospájaných monosacharidových molekúl). Závisí od toho, z akého zdroja pochádza. Narozdiel od samotnej fruktózy nám, ale neposkytne žiadnu energiu. Jej využitie je úplne iné. Inulín je získavaný extrakciou z koreňa čakanky.
Účinky inulínu
Hoci ide o látku sacharidovej povahy, inulín telo nedokáže svojimi enzýmami rozštiepiť a vďaka tomu sa dostane až do hrubého čreva, kde plní svoju funkciu. Inulín je prebiotickej povahy, čo znamená, že je tzv. potravou, pre naše črevné baktérie, ktoré si vďaka nemu zachovávajú správnu funkciu. Narozdiel od probiotík, ktoré dodávajú už spomínané baktérie, sú prebiotiká „prirodzenejšou“ cestou, ako si zachovať dostatočný počet a správnu funkciu črevných baktérií. Inulín ďalej spôsobuje kvasenie v hrubom čreve, čo vedie k zvýšeniu obsahu vody v stolici a upravuje jej pravidelnosť k lepšiemu.
Inulín má taktiež pozitívny vplyv na imunitnú funkciu organizmu, nakoľko základ našej imunity pochádza z čriev. Môžete konzumovať dostatok vitamínov v potrave alebo výživových doplnkoch, ale ak Vaše črevo nebude správne plniť voju funkciu, ľahko ochoriete. Celý črevný trakt je pre cudzie baktérie tou najľahšou cestou, ako sa dostať do vnútorného organizmu. Ak niektorá jeho časť nebude správne fungovať, môže sa človek dostať do veľkých zdravotných problémov, počnúc infekčnými chorobami, až nádormi.
Inulín je vhodný aj pre diabetikov, pretože bráni rýchlemu tráveniu sacharidov v tenkom čreve. Vďaka tomu dokáže jeho zvýšený príjem upraviť citlivosť inzulín senzitívnych tkanív. V dia potravinách inulín často nahrádza sacharidovú zložku, ktorá zvyšuje hladinu krvného cukru. Ďalším pozitívnym prínosom je podpora vstrebávania vápnika, čo je prospešné hlavne pre ľudí, ktorí sú v rekonvalescencií po zlomeninách, alebo mládež, ktorú čaká ešte pár rokov vývinu kostí a celkového rastu organizmu.
Štúdie o vplyve inulínu na hladinu triglyceridov ukazujú, že jeho zvýšená konzumácia postupne ovplyvňuje hladinu triglyceridov v krvi a pečení. Ďalej znižuje hladinu VLDL (zlého) cholesterolu až o 31% a naopak zvyšuje hladinu cholesterolu HDL (dobrého).
Zhrnutie pozitívnych účinkov inulínu na organizmus:
- Podpora imunitnej funkcie organizmu.
- Pozitívny vplyv na zažívanie.
- Zvýšená schopnosť organizmu vstrebávať vápnik.
- Vhodný pre diabetikov.
- Zlepšuje citlivosť voči inzulínu.
- Upravuje hladinu HDL a VLDL cholesterolu správnym smerom.
- Znižuje hladinu triglyceridov v krvi a pečeni.
