Karobová múčka nie len pre celiatikov
Plody tohto dvojdomého neopadavého kra alebo zákrpku u nás skôr pod názvom svätojánsky chlieb. Rohovník pochádza z Arabského polostrova a stredomorskej oblasti, odkiaľ sa rozšíril aj do iných subtropických a tropických oblastí. Má zložené, striedavé listy. Ružové kvety sú usporiadané do strapca. Plody sú asi 20 mm široké a až 0,3 m dlhé nepukavé struky, ktoré pri dozrievaní sa zafarbujú zo žlta na tmavohnedo až čierno. Struky obsahujú mnoho tmavohnedých lesklých semien. Dobre vyzreté a usušené plody sa buď konzumujú priamo, alebo sa priemyselne spracúvajú. Menej kvalitné plody sú hodnotným krmivom pre dobytok. Majú pomerne vysoký obsah cukrov.
Čo obsahuje?
Z hľadiska nutričného je karob cenený predovšetkým pre obsah vitamínov skupiny B, minerálnych látok (draslík, horčík, vápnik) a stopových prvkov (železo, mangán, chróm, meď, nikel). Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha pri trávení a vylučovaní. Obsiahnuté polyfenolické látky majú silné inhibičný účinok na tráviace enzými.
Využitie:
Karobová múka má protihnačkové účinky. V poslednej dobe karob nachádza dobré uplatnenie v potravinách určených pre osoby trpiace celiakiou.
Karob neobsahuje žiadne alkaloidy, je preto vhodný ako dietetická náhrada kakaa pre deti i dospelých.
Karob vs. Kakao
Oproti kakau karob neobsahuje žiadne stimulačné látky ( v kakau sa vyskytuje kofeín a teobromín ) a nespôsobuje alergiu . Karob neobsahuje skoro žiadny tuk, preto má nižšiu kalorickú hodnotu než kakao . Karob vykazuje výrazne sladkastú chuť oproti kakau , ktoré v surovom stave chutí horko a je nutné ho doslaďovať . Rozhodne však karob nedokáže nahradiť vôňu kakaa a čokolády, jeho vôňa je veľmi špecifická, niekedy býva prirovnávaná k vôni po ďatliach.
Účinky:
Je výborným prostriedkom na získanie energie . Rozpustený v pohári studenej vody ho kedysi dávno farmári užívali ako obdobu dnešných energetických nápojov .
Karobový prášok je bohatým zdrojom vlákniny , ktorá spolu s vysokým obsahom lignínu a polyfenolov viaže nadbytočné žalúdočnej kyseliny a pomáha pri trávení a vylučovaní . Dokáže tiež účinne znížiť hladinu cholesterolu a chráni tak pred civilizačnými chorobami . V posledných rokoch sa karob dobre uplatňuje pri výrobe bezlepkových potravín určených pre chorých na celiakiu. Pre svoj vysoký obsah vápnika sa užíva ako doplnok stravy pri osteoporóze.