Pšeno - potravina nenáročná na prípravu
Už starí Gréci a Egypťania využívali pšeno v kuchyni. Robili si z neho napríklad chlieb, pivo, dokonca aj liehoviny. Starí Slovania si z neho vyrábali rôzne kaše a polievky, čo sa zachovalo i do dnešnej modernej doby. Pšeno však postupne začalo zanikať, pretože prišlo na rad pestovanie ryže.
Pšeno poznali už naši predkovia. Ide o lúpané proso, pochádzajúce z Číny. V dnešnej dobe sa môžme tešiť jeho obľube spojenou s pestovaním aj v našich podmienkach.
Pre tých, čo pšeno nepoznajú, je to zásaditá potravina, ľahko stráviteľná, nenáročná na prípravu, chutná, sýta a výživná. Konzumovať by sme ho mali pretože obsahuje veľa telu prospešných látok: Voda, tuk, bielkoviny, sacharidy, draslík, fosfor, železo, vláknina, vápnik, meď, mangán, magnézium, sodík, selén, zinok, vitamíny B, E, K a kyselinu listovú.
Účinky:
-
Zvyšuje funkciu imunitného systému
-
Detoxikuje telo a tráviaci systém
-
Zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie
-
Odkysľuje žalúdok (kyselina, pálenie záhy)
-
Podporuje krvotvorbu (chudokrvnosť, anémia)
-
Podporuje (spevňuje) kostné tkanivo (Osteoporóza)
-
Udržiava pevné kosti, zuby, vlasy, nechty
-
Vhodný v tehotenstve zabezpečí zdravý vývoj plodu
Pár chutných a rýchlych receptov:
Raňajková kaša
Potrebujete zasýtiť na celé dopoludnie? Tak si do uvareného pšena nastrúhajte jablko, roztlačte banán, pridajte posekané orechy, škoricu, príp. sušené goji a je to. Samozrejme, ochutiť si to môžete podľa vlastnej fantázie a chuti. Ak máte radi sladšie, pridajte trošku domáceho medu.
Rizoto
Ak do pšena pridáte bujón Wurzl (kúpite v každom Bio obchode), máte skvelú prílohu k jedlu. Ak tam pridáte ešte aj udusenú zeleninu s cibuľkou (napr. mrkvu a cuketu), tofu,Tepeh (najkvalitnejší produkt zo sójových produktov, kúpite ho v bio obchodoch) a Johsen sójovú omáčku (opäť z bio obchodu) máte z toho chutný a rýchly obed.

Mávate po obede chuť na sladké? Počkajte aspoň pol hodinku, kým vám stihne vytráviť a dajte si ho až potom. Opäť veľmi jednoduchý recept. Uvarené pšeno s postrúhaným jablkom, škoricou, orechami a medom dajte do tortovej formy a na 45 minút nechajte zapiecť vo forme vymastenej maslom. Vznikne vám skvelá pochúťka, po ktorej nemusíte mať výčitky svedomia.