Šošovica prečistí tráviaci trakt
História:
Šošovica pochádza zo Stredného východu a bola súčasťou stravy lovcov už 8 000 rokov pred n. l. V okolí Stredozemného mora slúžila ako výmenná komodita pri obchodoch. Rozličným sťahovaním národov sa rozšírila po celej Európe a Afrike. V Ríme sa zase našiel recept zo 4. storočia pred n. l.
Do starého Egyptu sa šošovica dovážala a stala sa jedlom boháčov. Najviac šošovice sa však tradične konzumuje v Indii, kde sa pestuje viac ako päťdesiat druhov najrôznejších farieb a veľkostí tejto jedinečnej plodiny.
Charakteristika:
Šošovica jedlá je jednoročná rastlina so vzpriamenou, na báze značne rozvetvenou stonkou, ktorá je mierne poliehavá, 0,20-0,60m vysoká. Má párnoperovité šesťjarmové listy, ktoré sa skladajú z pozdĺžne vajcovitých až čiarkovitých lístkov s kopijovitými prílistkami. Súkvetie- strapec – je vytvorené z dvoch alebo aj štyroch kvetov. Kvety sú drobné, biele alebo jasno modrofialové s bielou strieškou. Struk je dvojkrídlový, sploštený, takmer kosoštvorcový, obsahuje 1-2 semená diskovitého tvaru s priemerom 2-9 mm. Semená sú jednofarebné /olivovozelené, žltohnedé, tmavomodré, čierne a tiež strakaté. Podľa veľkosti ich delíme na veľkosemenné /priemer 5-8mm/ a drobnosemenné /priemer 2-5mm/.
Čo obsahuje?
Táto strukovina je výraznou zásobárňou a zároveň aj bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6, enzýmov obsahuje organické kyseliny a lecitín.
Účinky:
-
Podporuje obranyschopnosť
-
Podporuje trávenie
-
Urýchľuje metabolizmus
-
Dodáva energiu priebežne
-
Dlhší pocit zasýtenia
-
Prečisťuje tráviaci trakt
-
Podporuje pravidelnú stolicu
-
Prevencia proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení
-
Znižovanie vysokého cholesterolu
-
Úprava krvného tlaku
-
Prevencia proti anémii
-
Prevencia proti osteoporóze
-
Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky
-
Vhodná pre celiatikov
-
Vhodná pre tehotné maminky
-
Vhodná pre vegeteriánov
-
Vhodná pre aktívnych ľudí (fyzicky, psychicky)
Šošovica červená
Ak potrebujete rýchlo navariť , červená šošovica je tou pravou prísadou. Vďaka tomu, že je zbavená hnedočervenej šupky, je jej príprava veľmi rýchla a taktiež vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti , na prípravu kaše, pyré, polievok a pomazánok.
Táto strukovina má vysoký obsah vitamínov skupiny B (niacin 2-2,5 mg) lecitínu, fosforu, horčíku a vápniku, ktorý robí zo šošovice výborný prostriedok proti neurózam, depresiám stresom a pod. Má vysoký obsah železa, medi a ďalších makro i mikroelementov prispieva ku zlepšeniu krvotvorby. Pomáha znižovať (škodlivý) LDL cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine.
Šošovica zelená
Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát.
Vynikajúco sa pri príprave jedla kombinuje napríklad s petržlenom, pažítkou, cesnakom, olejom, sójovou omáčkou, jogurtom. Šošovica sa vynikajúco hodí k jahňacine a bravčovému mäsu, k párkom, šunke dusenej aj údenej. Vynikajúco sa hodí aj k rybe (losos, treska).