Šošovica prečistí tráviaci trakt

05.10.2015 12:34

 

História:

Šošovica pochádza zo Stredného východu a bola súčasťou stravy lovcov už 8 000 rokov pred n. l. V okolí Stredozemného mora slúžila ako výmenná komodita pri obchodoch. Rozličným sťahovaním národov sa rozšírila po celej Európe a Afrike. V Ríme sa zase našiel recept zo 4. storočia pred n. l.
Do starého Egyptu sa šošovica dovážala a stala sa jedlom boháčov. Najviac šošovice sa však tradične konzumuje v Indii, kde sa pestuje viac ako päťdesiat druhov najrôznejších farieb a veľkostí tejto jedinečnej plodiny.

 

Charakteristika:

Šošovica jedlá je jednoročná rastlina so vzpriamenou, na báze značne rozvetvenou stonkou, ktorá je mierne poliehavá, 0,20-0,60m vysoká. Má párnoperovité šesťjarmové listy, ktoré sa skladajú z pozdĺžne vajcovitých až čiarkovitých lístkov s kopijovitými prílistkami. Súkvetie- strapec – je vytvorené z dvoch alebo aj štyroch kvetov. Kvety sú drobné, biele alebo jasno modrofialové s bielou strieškou. Struk je dvojkrídlový, sploštený, takmer kosoštvorcový, obsahuje 1-2 semená diskovitého tvaru s priemerom 2-9 mm. Semená sú jednofarebné /olivovozelené, žltohnedé, tmavomodré, čierne a tiež strakaté. Podľa veľkosti ich delíme na veľkosemenné /priemer 5-8mm/ a drobnosemenné /priemer 2-5mm/.

 

Čo obsahuje?

Táto strukovina je výraznou zásobárňou a zároveň aj bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6, enzýmov obsahuje organické kyseliny a lecitín.

 

Účinky:

  • Podporuje obranyschopnosť

  • Podporuje trávenie

  • Urýchľuje metabolizmus

  • Dodáva energiu priebežne

  • Dlhší pocit zasýtenia

  • Prečisťuje tráviaci trakt

  • Podporuje pravidelnú stolicu

  • Prevencia proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení

  • Znižovanie vysokého cholesterolu

  • Úprava krvného tlaku

  • Prevencia proti anémii

  • Prevencia proti osteoporóze

  • Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky

  • Vhodná pre celiatikov

  • Vhodná pre tehotné maminky

  • Vhodná pre vegeteriánov

  • Vhodná pre aktívnych ľudí (fyzicky, psychicky)

 

 

Šošovica červená

Ak potrebujete rýchlo navariť , červená šošovica je tou pravou prísadou. Vďaka tomu, že je zbavená hnedočervenej šupky, je jej príprava veľmi rýchla a taktiež  vedie k zlepšenej stráviteľnosti a k zníženiu nadúvania. Práve preto je veľmi vhodná pre deti , na prípravu kaše, pyré, polievok a pomazánok. 

Táto strukovina má vysoký obsah vitamínov skupiny B (niacin 2-2,5 mg) lecitínu, fosforu, horčíku a vápniku, ktorý robí zo šošovice výborný prostriedok proti neurózam, depresiám stresom a pod. Má vysoký obsah železa, medi a ďalších makro i mikroelementov prispieva ku zlepšeniu krvotvorby. Pomáha znižovať (škodlivý) LDL cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine.

 

 

Šošovica zelená

Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát.

Vynikajúco sa pri príprave jedla kombinuje napríklad s petržlenom, pažítkou, cesnakom, olejom, sójovou omáčkou, jogurtom. Šošovica sa vynikajúco hodí k jahňacine a bravčovému mäsu, k párkom, šunke dusenej aj údenej. Vynikajúco sa hodí aj k rybe (losos, treska).