Stévia nie len ako zdravé sladidlo
História:
Španielskí dobyvatelia ju doviezli do Európy už v 16. storočí, do Japonska sa dostala až v roku 1971, pretože Paraguajská vláda zakázala vývoz semien. Japonsko začalo ako prvý národ skúmať stéviu a možnosti extrakcie glykozidov v záujme ochrany zdravia obyvateľstva. Obmedzili používanie umelých sladidiel a odporučili preto potravinárskemu priemyslu, aby začal používať glykozidy. Dokonca aj také spoločnosti ako je Coca Cola či Pepsi Cola museli upustiť od používania umelých sladidiel a nahradiť ich práve glykozidmi. Dnes je Japonsko azda najväčším exportérom glykozidov steviolu v tej najvyššej kvalite.
Charakteristika:
Táto viacročná rastlina, alebo menší krík, je 300-krát sladšia ako cukrová repa, resp. bežný biely cukor.
Sladkosť spôsobujú zlúčeniny glykozidickej povahy (diterpény) – glykozidy steviolu. Analýzou rastliny sa zistilo, že obsahuje 8 zlúčenín, ktoré majú vyššiu sladivosť ako cukor. Listy Stévie cukrovej obsahujú 6 - 12 % glykozidov steviolu.
Čo obsahuje?
Považovať stéviu iba za náhradu cukru by preto bola priam urážka. Stévia obsahuje viac ako 100 rôznych zlúčenín. Medzi nimi sú najvýznamnejšie glykozidy steviolu, ktoré majú na svedomí jej sladkú chuť. Okrem toho v nej boli identifikované aj éterické oleje, rutín, oligosacharidy, aminokyseliny, bielkoviny, vláknina, betakarotén, minerály (napr. vápnik, draslík, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, zinok) a vitamíny (C, A, B1, B2, B3, E, P, či K).
Účinky:
-
Udržuje stálu hladinu glykemického indexu (vhodný pri Cukrovke)
-
Podporuje fungovanie pankreasu
-
Znižuje chute na sladké – podporuje chudnutie
-
Normalizuje krvný tlak
-
Zvyšuje vitalitu – eliminuje únavu
-
Zvyšuje imunitu
-
Odstraňuje poruchy spánku
-
Zlepšuje budovanie svalovej hmoty
-
Urýchľuje zotavovanie poškodenej pokožky (akné, ekzém, porezanie, popálenie)
-
Antibakteriálne látky
-
Urýchľuje metabolizmus
-
Zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie