Význam jódu pre správne fungovanie organizmu

14.10.2015 13:53

 

Všeobecný nedostatok jódu v ľudskom organizme má vplyv na všetky funkcie organizmu. Nedostatok jódu poškodzuje všetky vnútorné orgány človeka, znižuje celkovú imunitu organizmu. Môže spôsobiť: neplodnosť, duševnú zaostalosť u detí, zvýšenú úmrtnosť novorodencov a hyperaktivitu. S nedostatkom jódu v organizme súvisia poruchy sústredenia, spomalené reflexy, pocit chladu v končatinách, lámavé nechty, bolesti a kŕče svalov, suchá koža, zápcha, u žien poruchy menštruačného cyklu, problémy v tehotenstve a u mužov poruchy plodnosti.

Nedostatok jódu sa ďalej prejavuje znížením IQ, poruchami učenia u detí, únavou, priberaním na váhe, sklonmi k depresiám, poruchami sexuálneho vývoja, nepriaznivo ovplyvňuje imunitu a vznik niektorých nádorov. Je zistené, že u ľudí trpiacich rakovinou je hladina jódu v organizme výrazne znížená a v organizme žien chorých na rakovinu prsníkov jód prakticky chýba.

Hlavná fyziologická úloha jódu je v tvorbe hormónov v štítnej žľaze / THYROXIN/ , ktoré plnia mnoho funkcií, ako napr.:

  • podporujú okysličovacie procesy
  • kontrolujú termoreguláciu organizmu
  • vplývajú na psychický stav a fyzický rozvoj organizmu
  • podporujú srdcovo – cievny systém, činnosť pečene a hypofýzy
  • ovplyvňujú metabolické procesy
  • posilňujú imunitný systém
  • zabraňujú úbytku energie a pod

 

Z toho vyplýva, že prísun jódu do ľudského organizmu musí byť pravidelný počas celého života. Všeobecný problém prísunu jódu v našej zemepisnej polohe je z dôvodu, že rastliny a pôdy strednej a východnej Európy neobsahujú dostatok jódu. Preto ako náhradné riešenie tohto nedostatku je možnosť ho nahradiť.

Vynikajúcim zdrojom jódu v potrave sú morské ryby, ustrice, kraby, ale aj niektoré druhy zeleniny, šampiňóny, syry, vajcia a mlieko. Medzi bežne dostupné prírodné zdroje jódu patrí aj cesnak, cibuľa a z byliniek napr. bazalka. Ak v lete dávate prednosť čerstvému ovociu, prospievate svojmu zdraviu. Jód ukrývajú šťavnaté plody višní, malín a ríbezlí. Nájdete ho však aj v citrónoch či rajčinách, na jeseň vám jód doplnia plody červenej jarabiny.