Zázračné účinky petržlenu
História:
Historici nachádzajú prvé zmienky o petržlene už v 3. storočí pred naším letopočtom v rímskej kuchárskej knižke, kde bol uvedený ako korenie. Francúzsky panovník Karol Veľký si ho veľmi vážil a považoval ho za symbol radosti a slávy. Jeho povestné Capitulare dokonca úradne nariaďovalo jeho pestovanie v kláštorných záhradách. V 16. storočí sa začali rozlišovať dva druhy petržlenu – koreňový a vňaťový. V tejto dobe je už úplne bežnou a všeobecne využívanou zeleninou.
Petržlen obsahuje:
Vodu, bielkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu patoténovú.
Účinky:
-
Silná podpora imunity
-
Ochrana buniek pred rakovinovým bujnením
-
Silné antiseptické účinky (protizápalové)
-
Antibiotické účinky (znižuje horúčku)
-
Vysoká tvorba červených krviniek
-
Prevencia anémii
-
Prevencia osteoporózy
-
Tvorba kostného tkaniva
-
Močopudný účinok – odvodňuje nadbytočnú vodu
-
Prečisťuje obličky, močové cesty
-
Prevencia obličkových kameňov
-
Podporuje funkciu pečene
-
Chráni pečeň pred ochoreniami
-
Podporuje a zlepšuje trávenie
-
Zvyšuje chuť do jedla
-
Odstraňuje plynatosť
-
Znižuje vysoký krvný tlak
-
Znižuje vysoký cholesterol
-
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
-
Podporuje hojenie kožných poranení a chorôb
-
Udržuje zdravý nervový systém
-
Uvoľňuje telo od vplyvu stresu